9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları

Mektup Türleri

Mektup Türleri

Mektuplar, özelliklerine göre genellikle dört başlık altında incelenir: Özel, resmi, iş ve edebi mektuplar.

  1. Özel Mektuplar: Bu tür mektuplar, birbiriyle yakın ilişkide olan kişiler arasında yazılır. Genellikle arkadaşlar, aile üyeleri veya yakın dostlar arasında kullanılır. Özel mektuplar kişisel deneyimlerin, duygusal ifadelerin ve günlük olayların paylaşılması amacıyla yazılır. İçeriklerinde samimi ve doğal bir üslup ön plandadır. Sanatçılar ve edebiyatçılar tarafından yazılan mektuplara ise “edebi mektup” denir.
  2. Resmi Mektuplar: Devlet kurumları, iş yerleri veya resmi bir makam ile diğer resmi kurumlar arasında yazışmalar için kullanılır. Bu mektuplar, ciddi ve kurumsal bir üslupla yazılır. Genellikle belirli kurallara ve formalitelere uymak zorunludur. Mektuplar alt makamlara yazılıyorsa sonu “rica ederim,” üst makamlara yazılıyorsa “arz ederim” kalıplarıyla tamamlanır.
  3. İş Mektupları: İş mektupları, işle ilgili konularda kullanılır. İş kurumları arasındaki yazışmaları içerebileceği gibi işle ilgili talepleri, siparişleri, satışları, şikayetleri, borç-alacak işlerini veya bilgi taleplerini içerebilir. İş mektuplarında amaç, alıcıyı bir eylemde bulunmaya ikna etmektir. Bu nedenle emredici bir dil kullanılır, ifadeler açık ve yalın olmalıdır.
  4. Edebi Mektuplar: Edebi mektuplar, yazarlar veya şairler tarafından yazılır ve içerikleri genellikle edebiyat ve düşünceyle ilgilidir. Bu tür mektuplar, yazarların veya şairlerin düşünce ve görüşlerini paylaştığı, öğütler verdiği veya başka yazarlarla edebi konularda yazıştığı metinlerdir. Bu mektuplar, o dönemin edebi ve düşünsel olaylarını yansıtarak önemli bir belge niteliği taşır.

Mektuplar, iletişimin farklı türlerinde önemli bir rol oynamıştır ve belirli bir iletişim amacını yerine getirmek için özelleşmişlerdir. İşlevlerine ve kullanım amaçlarına göre farklı mektup türleri kullanılır ve her biri belirli kurallar ve üslup özellikleri içerir.

» Ali Şir Nevaî (15. yüzyıl)
» Kınalızade Ali (16. yüzyıl)
» Veysî (17. yüzyıl)
» Ragıp Paşa (18. yüzyıl)
» Namık Kemal (19. yüzyıl)
» Ahmet Hamdi Tanpınar (20. yüzyıl)

Ayrıca mektup tarzında eleştiri, seyahatname, roman, hikâye, şiir gibi yazılı kompozisyon türlerinin (edebî türler) de yazıldığı görülmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicini kapat :(