9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları

Otobiyografi

Otobiyografi Nedir?

Otobiyografi, bir yazarın veya kişinin kendi yaşam öyküsünü anlattığı bir edebiyat türüdür. Otobiyografinin özellikleri ve biyografi ile arasındaki farklar şu şekildedir:

Otobiyografi Özellikleri:

  1. Kişinin doğduğu andan itibaren yazıldığı ana kadar yaşadıklarını kapsar.
  2. Genellikle kişi, kendi ailesi ve yakın çevresinden bahseder.
  3. Yazar, kendi hayat hikayesini anlatırken genellikle öznel bir bakış açısı kullanır.
  4. Kronolojik bir sıraya dikkat edilir, yaşanan olaylar ve deneyimler sırayla anlatılır.
  5. Otobiyografi, kişinin yaşamının önemli dönemlerini ve deneyimlerini anlatırken nesnelliği zorlayabilir.
  6. Tartışmalara veya kişinin itibarına zarar verebilecek bilgilere genellikle yer verilmez.
  7. Otobiyografi yazarken resimler, belgeler ve kişisel hatıralar gibi kaynaklar kullanılabilir.
  8. Otobiyografi, kişinin düşünsel gelişimini ve kişisel dönüşümünü anlatma amacını taşıyabilir.

Biyografi ve Otobiyografi Arasındaki Farklar:

  1. Biyografi, bir kişinin başka bir kişi veya yazar tarafından yazılan yaşam öyküsünü ifade ederken, otobiyografi kişinin kendi yaşam öyküsünü anlatır.
  2. Biyografi nesnel bir bakış açısı benimserken, otobiyografi daha öznel bir bakış açısı kullanır.
  3. Biyografi, kişinin yaşamı hakkında araştırma yapılması gereken bir türdür ve genellikle belgelere dayanırken, otobiyografi kişinin kendi deneyimlerine ve hatıralarına dayanır.
  4. Biyografi, kişinin yaşam öyküsünü başkasının gözünden anlatırken, otobiyografi kişinin kendi gözünden anlatır.
  5. Otobiyografi, kişinin iç dünyasına ve düşüncelerine daha fazla odaklanabilirken, biyografi daha çok dışsal olaylara ve etkilere vurgu yapar.
  6. Biyografi, genellikle bir yazar veya araştırmacı tarafından yazılırken, otobiyografi kişinin kendisi tarafından yazılır.

Sonuç olarak, otobiyografi kişinin kendi yaşam öyküsünü ve deneyimlerini anlatırken daha öznel bir bakış açısı benimserken, biyografi bir kişinin yaşamını daha nesnel bir şekilde anlatır ve genellikle dışarıdan bir yazar veya araştırmacı tarafından yazılır.

Otobiyografi Örneği

” 7 Mayıs 1998 doğumluyum. Adıyaman ilinin Merkez ilçesinde doğdum. Anadolu lisesinde 10.Sınıf öğrencisiyim. Sayısal bölümünde okuyorum. İlköğretimi birincilikle bitirdim. Her ne kadar Anadolu lisesinde ve sayısal bölümünde olsam da Güzel Sanatlar Lisesi veya Sözel bölüme daima ilgim olmuştur. 2 sene önce okulda yapılan şiir yarışmasında birinci oldum. Ardından uzun bir süre roman ve denemeler yazdım. Bu yaz bir sitede 3 aylık bir süreçte makale yazarlığı yapmıştım. Bazı sebepler dolayısı ile bıraktım. Ancak belli bir gelire sahiptim.

Çevremdeki olaylara karşı duyarlı, araştırmayı seven, bir insanın zamanla değil de öğrendiği her bilgi ile biraz daha büyüdüğünü düşünen meraklı ve maceracı bir kişiliğe sahibim. Etrafımdaki yenilikleri hemen fark eden ve bu konuda araştırmalar yaparak bu yeniliği öğrenmeye çalışan bir karakterim var.

Olaylara önce kendi bakış açım ile sonra karşımdakinin bakış açısı ile ve en son olarak ise dışarıdan izleyen bir insanın bakış açısı ile bakarım. Yanlış yapmaktan nefret eden, hatalarını asla unutmayan yapım sayesinde zamanla hata yapmamayı öğreniyorum.

İnsanlar ile konuşmayı çok seven, sorulan sorulara büyük bir zevkle cevap veren, tıp hakkında araştırmalar yapan, modayı yakından takip eden, en iyi olmak için büyük bir savaşın ortasına girmiş biri olarak karakterimi seviyorum.

Aşırı derecede bencil, karşılaştığı sorunu kendince çözmeye çalışan pratik bir zekaya sahip, sorumluluk sahibi ve bilmediği bir konuyu bildiğini hiç bir şekilde savunmayan bir kişiliğe sahip onkolog olmayı hedefleyen 16 yaşında bir lise öğrencisiyim.

Yazarlığa büyük bir tutku ile bağlıyım. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicini kapat :(