10. Sınıf Tarih Konuları

Anadolu’da Türk Siyasi Birliği



ANADOLU’DA TÜRK SİYASİ BİRLİĞİ SAĞLANIYOR

Karesioğulları Beyliği’nin Alınması (1345):

ANADOLU’DA TÜRK SİYASİ BİRLİĞİ SAĞLANIYOR

Osman Bey Dönemi’nde Osmanlı Beyliği, Bizans merkezli fetih politikası izleyerek diğer Müslüman beyliklere karşı askeri faaliyetlerde bulunmamıştır. Türk siyasi birliği kurma çabaları ilk kez Orhan Bey Dönemi’nde başlamıştır.

Orhan Bey döneminde, Balıkesir ve Çanakkale civarında bulunan Karesioğulları Beyliği iç mücadelelerle uğraşıyordu. Orhan Bey, Karesioğulları topraklarını savaşmadan ele geçirerek Osmanlı egemenliğine katmıştır (1345). Aynı zamanda Karesioğulları’nın deniz kuvvetleri de Osmanlı hizmetine girmiştir, bu da Osmanlı Devleti’nde denizciliğin temellerini atmıştır.

Ayrıca, Karesioğulları’nın önemli akıncı beyleri Hacı İlbey, Ece Halil ve Evrenos Bey, Osmanlı hizmetine girerek Rumeli’nin fethine katkı sağlamışlardır.

Orhan Bey, Eretna Beyliği’nin iç karışıklıklarından faydalanmak istemiş ve Ankara ile Sivrihisar’ı savaşsız bir şekilde ele geçirmiştir. I. Murad ise Anadolu Türk siyasi birliğini kurma yolunda barışçıl bir yaklaşım benimsemiştir.

I. Murad’ın Karamanoğulları’na karşı güç kazanmak isteyen Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın kızını Yıldırım Bayezid ile evlendirmesi, Kütahya, Simav, Emet ve Tavşanlı’nın Osmanlılara geçmesine neden olmuştur. Ayrıca I. Murad, Hamitoğulları’ndan para karşılığında Akşehir, Beyşehir, Yalvaç, Seydişehir ve Isparta’yı almıştır.

Karamanoğulları, Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklanmış ve Bizans ile ittifak kurarak Osmanlılar aleyhine hareket etmişlerdir.

Yıldırım Bayezid, Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamak için harekete geçmiş, yapılan savaşlar sonucunda Karamanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Saruhanoğulları, Candaroğulları (Kastamonu kolu) ve Eretna beylikleri toprakları Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Yıldırım Bayezid, bu bölgelerin idaresini kolaylaştırmak amacıyla “Anadolu Beylerbeyliği”ni kurmuştur. Bu sayede Anadolu’da Türk siyasi birliği büyük ölçüde sağlanmıştır.

Ayrıca Dulkadiroğulları’na ait Malatya, Besni, Elbistan ve Darende gibi yerler de Osmanlılar tarafından alınmıştır.

Bu gelişmeler sonucunda Osmanlı Devleti ile Memlûklular arasındaki ilişkiler bozulmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicini kapat :(