11. Sınıf Fizik Konuları

Enerji ve Hareket

 

Enerji ve Hareket

Daha önce bahsettiğimiz gibi, enerji yoktan var edilemez veya var iken yok edilemez. Enerjinin birçok türü vardır, bunlar arasında hareket, elektrik, kimyasal, nükleer, ısı ve iş gibi çeşitli türler bulunmaktadır. Günlük hayatta kullandığımız araçlarda genellikle kimyasal enerjiye sahip yakıtlar kullanılarak hareket enerjisi elde edilir ve aynı zamanda ısı enerjisi üretilir.


Bir cisme uygulananF→kuvveti ile cisimΔx→kadar yer değiştirdiğinde işi hesaplamak için yer değiştirmeye paralel kuvvet ile yer değiştirme çarpılır. İş W ile gösterilir ve SI birim sistemindeki birimi jouledür (J).αW=F→.Δx→=F→cosα.Δx→


Yer değiştirmeye paralel olan kuvvetler iş yapar, yer değiştirmeye dik yönlü olan kuvvetler iş yapmaz. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibiF→xiş yapar fakatF→yiş yapmaz (çünkü cos90° = 0, cos0° = 1’dir.

Hareket yönünde uygulanan kuvvetin yaptığı iş pozitif iş olarak adlandırılır ve sürtünmelerin ihmal edildiği bir ortamda, cisme hız kazandırır (V→ > V→0).

Eğer cisim, uygulanan kuvvetin ters yönde hareket ediyorsa, kuvvetin hareket yönü ile yaptığı açı 180° olur ve cos180 = -1 olduğu için iş negatif olarak değerlendirilir. Bu durumda negatif iş, ters yönlü kuvvetin sisteme iş yapmadığını belirtmez, ancak cismin yavaşlatılmasına neden olur (V→0 > V→).

1. İş – Enerji Dönüşümü

Sürtünmesiz bir düzlemde

x1konumunda

V0hızına sahip m kütleli bir cisim,

F→kuvveti ile

Δx→kadar yer değiştirdiğinde

x2konumuna geldiğine göre F-

Δx→grafiği aşağıdaki gibi olur.

Kuvvet – Yol grafiğinin altında kalan alan işe eşittir.

Yapılan iş ile kinetik enerji arasındaki ilişki

Bir cisim üzerinde yapılan iş ile kinetik enerji arasında ilişki kurulabilir.

Yukarıdaki şekilde cisim, ilk konumda V₀ hızına sahiptir ve son konumda V hızına sahiptir. Cismin hızı F kuvveti tarafından yol boyunca değiştirilmiştir. Cismin son konumdaki enerjisinden ilk konumdaki enerjisini çıkardığımızda enerji değişimini bulabiliriz. Eğer enerji değişimi mevcut ise, kuvvet iş yapmıştır. Eğer enerji değişimi yoksa, kuvvet iş yapmamıştır.

E₀ = 1/2 mV₀² ve E = 1/2 mV²

W = E – E₀ veya W = ΔE_k olarak yazılabilir.

Bu eşitlikte gördüğümüz gibi, net kuvvetin (F) cisim üzerinde yaptığı iş, cismin kinetik enerjisindeki değişime eşittir.

2. İş- Yer Çekimi Potansiyel Enerji Dönüşümü

Bir sistemde ya da cisimde depo edilen ve istendiğinde kullanılabilen enerjiye potansiyel enerji denir. Potansiyel enerji, referans noktasına göre hesaplanır ve genellikle yere göre hesaplanır. Potansiyel enerji,

Ep=mghEp = mgh formülü ile hesaplanır ve birimi Joule (J) dur.

Bir cismi h kadar yüksekliğe çıkarmak için yer çekimine karşı yapılan iş, cisimde yer çekimi potansiyel enerji olarak depolanır.

F kuvveti ile h (Δx=h) kadar yüksekliğe çıkarılan bir cisimde depolanan enerji F.h ile hesaplanır. Burada F kuvvetinin yaptığı iş, m kütleli cismin yer çekimi potansiyel enerjisidir.

Sonuç olarak yapılan iş ve potansiyel enerji eşittir ve:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicini kapat :(