11. Sınıf Fizik Konuları

İki Boyutta Sabit İvmeli Hareket

 

İki Boyutta Hareket

İki boyutta hareket, cismin hem düşey eksende hem de yatay eksende hareket etmesi sonucunda meydana gelir. Bu perspektifle bakıldığında, iki boyutta hareket konusunun, tek boyutta hareket konusuna eklenen ikinci bir boyutla genişlediği söylenebilir. Bu nedenle, bu konu boyunca kullanacağımız formüllerin bir kısmının, tek boyutta hareket konusundan türetildiğini veya aynı temellere dayandığını söyleyebiliriz.

Yatay Atış Hareketi Denklem ve Grafikleri

Yatay atış hareketlerinde cisim, belirli bir yükseklikten yatay yönde belli bir hızla fırlatılır. Cisim, hava direncini göz ardı ettiğimiz için yatayda sürekli olarak fırlatıldığı hızda ilerler. Cismin düşey eksendeki hareketini incelediğimizde, başlangıçta düşey hızı yoktur ve aşağı yönde yalnızca ağırlığın etkisi vardır, bu nedenle serbest düşme hareketi yapar.

İki Boyutta Hareket

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi, yatay atılan bir cismin yatay ve düşey hareketlerinde tek ortak unsur zaman faktörüdür. Yani, cismin belirli bir süre içinde nerede olduğuyla ilgili sorular sorulduğunda, hem yatay hem de düşey yönde bu zamanı kullanarak katettikleri yolu hesaplarız ve sonuçları birleştiririz.

Başka bir tür soru ise fırlatıldığı hızı ve yatayda gittiği yolu verip düşeyde katettiği yolu sormaktır. Bu durumlarda, çünkü iki yönde de aynı süre boyunca hareket ettikleri için önce yatay hareketten zamanı hesaplarız ve ardından bu zamanı kullanarak düşey hareketten hızı veya katettiği mesafeyi hesaplarız.

Yatay Hareket Formülleri

  • çşx=v0.tuçuş

Düşey Hareket Formülleri (Serbest Düşme)

    • h=12.g.t2
    • vy=g.t
    • vy2=2.g.h
  • üşvtop2=vdüşey2+vyatay2

Eğik Atış Hareketi Denklem ve Grafikleri

Eğik atış hareketinde, cismin hızını bileşenlere ayırdığımızda, hem yatayda hem de düşeyde belli bir hızı olur. Yataydaki hızı sabittir ve hareketin toplam süresi boyunca aynı kalır. Düşey hareketi incelediğimizde, cismin bir yukarı çıkış süresi “tçıkış”, yukarıdan aşağı düşme süresi “tiniş” ve bu sürelerin toplamı olan “tuçuş” süresine sahip olur.

İki Boyutta Hareket

Yukarıdaki şekilde yerden eğik bir açıyla atılan bir cismin, belirli noktalarda yatay ve dikey hız bileşenleri gösterilmiştir. Cisim, belirli bir yüksekliğe çıkarken ve düşerken hızları aynı olur, ancak yönleri farklıdır. Eğer cisim, atış yapılan yükseklikten düşüyorsa, çıkış ve iniş hareketleri simetrik olabilir. Ancak bazen cisim, atış yapılan yükseklikten daha alçak bir noktaya düşeceğiyse, çıkış ve iniş süreleri farklı olabilir. Bu durumda, çıkış ve düşüş hareketlerini ayrı ayrı hesaplamak, daha kesin sonuçlar elde etmek için faydalı olabilir.

Yatay Hareket Formülleri

çşxmenzil=vox.tuçuş

 

Düşey Hareket Formülleri

Yukarı çıkarken;
  • çşh=voy.t–12.g.tçıkış2
  • çşvy=voy–g.tçıkış
  • vy2=voy2–2.g.h

Aşağı düşerken (serbest düşme);

  • şvoy=g.tiniş
  • şhmax=12.g.tiniş2
  • vy2=2.g.h

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bize destek olmak için lütfen reklam engelleyicini kapat :(